Diverse / Tips og ideer

Tips og ideer

Ristet kokos!
 
Køb en kokosnød. Slå hul på den og pil indmaden ud. Mælken kan du drikke på stedet. Skær den friske kokos i tynde skiver (ca. 2-3 mm) og fordel på en bagplade med bagepapir.
 
 
Stil ovnen på varmluft 90 grader og lad den friske kokos stå i ovnen ca. 10 timer. F.eks. natten over.
 
 
Opbevares bedst i glas (f.eks. sylteglas).
 
 
Tip! Køb gerne 2-3 kokosnødder. Ellers skal du bare i gang med at lave mere allerede dagen efter.....
 
En knasende sprød og sund oplevelse!!!!
 
 
 
 
******************************
 
Ristede hele hvedekerner
 
Verdens letteste og lækreste og temmelig sunde knas til morgenmad og salat - og hvad du ellers synes.
 
I helseforretningen køber en stor pose hele hvedekerner (så friske som muligt, se på udløbsdatoen). Jeg hælder en god portion ud på en stor pande. Panden skal være meget VARM. Du skal hele tiden holde kernerne i bevægelse. Det er herligt at se hvordan de springer på panden! Når de er ristede let gyldne/brune, tages de af og afkøles.
 
Jeg anbefaler:
 
Yoghurt naturel, ymer eller A38 med grove havregryn, rosiner og ristede hvedekerner. Mums!
 
******************************
 
 
3-i-1 håndsæbe; simpelt, billigt, skånsomt
 
Hvis du bruger skånsom sæbe både for dig og miljøet og samtidig er lidt træt af den der kedelige neutrale duft så er her er godt råd:
 
Køb f.eks. Minirisk flydende håndsæbe uden duft og farve fra Coop (Kvickly). Den koster ofte 50 kroner for 1 liter - og så er der sæbe til mange måneder. Køb herefter din yndlingsduft af olie i en lille flaske i f.eks. en helsebutik. Jeg kan selv godt lide lavendel og rosemarin. Jeg tilsætter nogle dråber alt efter størrelsen på sæbepumpen, ryster let og lader stå. Efter et par dage har dråberne sat sig og din sæbe dufter dejligt. Hvis du ikke synes duften er fremtrædende nok så tilsæt lidt flere dråber.
 
******************************
 
Pesto
 
Jeg elsker pesto. Problemet er bare, at det er dyrt at lave selv. Inden man har fået betalt pinjekerner og frisk basilikum kunne man ligeså godt have fløjet til ophavslandene og plukket det hele selv!
 
Forleden gik det så endelig op for mig: jeg har mange urter i haven som jeg ikke får brugt. Bingo!
 
Urtepesto:
 
1. Friske urter: stor håndfuld persille, 4-5 kviste oregano, 1-2 kviste mynte og ½-1 håndfuld vild rucola
2. Olivenolie: ca. 1 dl. eller efter behov
3. Revet parmesan: 4-5 spiseskefulde
4. Solsikkekerner: 5-6 spiseskefulde ristede på panden
 
5. salt efter behov
 
6. Evt. presset hvidløg
 
Blendes og spises på brød eller som sauce til kartofler/pasta. 
 
 
***************
 
Koldhævede boller
 
Hvorfor var der INGEN der fortalte mig om koldhævet dej da jeg i sin tid begyndte at bage mit eget brød? Det er så simpelt, det er til at græde over!
 
Her er vores morgenboller på cirkamål:
 
  • 10gram gær
  • 2 tsk groft salt
  • 1 spsk honning
  • 1 godt skvæt olie
  • 6-7 dl. koldt vand
  • 2-3 dl. havregryn
  • lille håndfuld hørfrø
  • lille håndfuld solsikkekerner
  • evt. lidt groft revet gulerod eller rødbede
  • speltmel
  • hvedemel
 
Gær blandes godt med salt, honning og lidt vand
Resten af vandet tilsættes - hold evt. lidt tilbage
Tilsæt frø, kerner, gulerod, olie
Tilsæt speltmel (eller andet groft mel)
Tilsæt hvedemel indtil dejen er samlet og klæg.
 
Dejen skal IKKE æltes, men samles med ske
 
Stil i køleskabet i maks. 72 timer. Husk det hæver i køleskabet!!!!
 
Placer dejen i små bolleportioner på bagepladen med ske (brug evt. kold vand på hænderne hvis du vil have hænderne i dejen)
 
Bages fra kold varmluftovn på ca. 200-230grader i ca. 25 minutter.
 
 
*Stort set alle ingredienser er økologiske hos os, men det står jo en frit for.
 
*********
 
Müsli
 
Endnu noget der er så let at lave at det er til at græde over og HELT UDEN SUKKER! De fleste morgenmadsprodukter er fyldt med sukker til vores families store irritation. Der er skjult sukker OVERALT :o(
 
En halv bøtte honning blandes med lidt kogt vand. Honningen opløses. Tilføj et godt skvæt god olie.
 
Fyld en skål med ca. 500 gram havregryn eller flerkorns gryn (helst de grovvalsede). Hæld honningblandingen over og ælt den ind i grynene med hænderne. Tilføj hakkede mandler efter ønske.
 
Spred grynene ud på en bageplade. Jeg laver typisk tre plader til varmluftovn.
 
Bages i ovnen på 180grader i cirka 20 minutter indtil de er gyldne. Husk at vende grynene nogle gange i løbet af processen.
 
That's it! Kan laves med lukkede øjne :o)
Carina Malene Rømer | Hundested - Danmark | Tlf.: 40 95 29 13