Diverse / Fordomme om Yoga
 
 
 
 

Fordomme om Yoga

Yoga er efterhånden gået fra "mystisk" til noget mange gør - både mænd og kvinder. Alligevel fravælger nogle mennesker yoga pga. fordommene. Dem kunne jeg rigtig godt tænke mig at aflive en gang for alle.

 

MYTE 1: Man står på hovedet hele tiden og sidder i Lotus stilling med lukkede øjne og siger sjove lyde.

Ja, man står på hovedet i yoga og ja, man sidder i skrædderstilling (Lotus) - men derudover findes der flere 1000 yogaøvelser man kan fordybe sig i! Jeg har flere elever som til tider siger: Carina, vi vil så gerne lave yoga hjemme, men vi kan jo slet ikke huske alle øvelserne! Som yogalærer er begrænsningens kunst den sværreste når man skal planlægge sin undervisning.

 

MYTE 2: Man laver ikke noget særligt - ligger bare og flyder og fiser den af.

Ja, man ligger ned i yoga og ja, det går til tider ufatteligt langsomt. Hvis du vil kalde afspænding for "at fise den af" så værs'go, men du vil nok opleve noget andet når du først har oplevet det at ligge på ryggen med fuld opmærksomhed. Yoga kan sagtens være dynamisk. Forleden lavede jeg 4 runder af den klassiske solhilsen og måtte skrue ned for varmen i lokalet bagefter da mine elever klagede over at de svedte for meget! I yoga siger vi at pausen efter øvelsen er mindst lige så vigtig som selve øvelsen. Det er når vi slipper i kroppen, at vi kan udvikle os og bliver helbredt på det indre plan.  

 
 
MYTE 3: Folk er kun klædt i orange.

Jeg elsker farven orange fordi den er oplivende og fylder mig med glæde og dertil passer den godt til min hud- og hårfarve. Og ja, mange guruer vælger at klæde sig i orange, men når det er sagt så ser jeg alle regnbuens farver på mine yogahold. Personligt har jeg næsten altid sorte bukser på fordi de fremhæver bevægelserne.

 

MYTE 4: Yoga er en religion

Nej - en guru er ingen gud, men en person som vejleder. Yoga er en livsstil. Personligt har jeg ingen guru og selvom yoga fylder alle celler i min krop og sind og jeg har forsøger at efterleve nogle af de yogiske livsforskrifter så er det ikke en religion. Yoga giver mennesket en mulighed for at leve et balanceret og kærligt liv uden aggressioner. Mange yogalærer er spirituelt anlagte, men det har intet med yoga at gøre.

 

MYTE 5: Man skal være vegetar for at lave yoga

Ganske kort; nej, det skal man ikke. Yoga er for alle køn, størrelser, aldersgrupper og sociale klasser - kødspisere såvel som vegetarere, veganere, raw food spisere osv. Der findes dog nok i yogaverden en større andel mennesker som netop er vegetarere eller som bare lægger vægt på sunde madvaner.
 
 
MYTE 6: Yogalærere drikker da ikke kaffe
 
Jeg elsker kaffe og ikke mindst gourmet kaffe, men holder det som udgangspunkt til maks. 2 krus om dagen. Morgen og tidlig eftermiddag. Jeg holder rigtig meget af urtete, men det er udelukkende min ikke-kaffe-drikkende mands skyld! I perioder drikker jeg ikke kaffe når jeg kan mærke, at jeg ikke har brug for det. Det kan være i perioder med stress. Så ved jeg, at det hurtigt kan blive en afløser for søvn og en måde at glemme sig selv på.
 
 
MYTE 7: Man skal være smidig for at dyrke yoga
 
Nej nej og atter nej. Man skal ikke være smidig - man bliver smidig(-ere). På flere planer endda. Det man ser i yogabladene er ikke et udtryk for hvordan det er på det gennemsnitlige yogahold. Her finder man alle typer mennesker og kroppe. Hver krop er unik. Det er det der foregår på din måtte der er interessant for dig.  
 
 
Carina Malene Rømer | Hundested - Danmark | Tlf.: 40 95 29 13